Friday, December 3, 2010

jom ngeteh.

hik,tiba-tiba rasa lapar lah pulak kan time petang-petang ni.orang kata kalau waktu petang ni sesuai sangat lah kalau kita ngeteh kan,haa.which is true especially bila pekena lak benda-benda bergoreng yang dimakan panas-panas macam goreng pisang,karipap,donut,popiah,dan mentibang goreng.oke itu tipu.tak kisah lah lah korang nak makan apa pon petang-petang macam ni kan,tapi petang ni aku mengidam sangat nak makan bergedel.weee pergi dapur nampak pulak kentang yang gebu dan besar-besar maka terjadilah episode mari memasak bersama cik bedah di dapur.
Okay,mari kita teruskan sesi memasak.di bawah saya akan menyenaraikan bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat burger king bergedel.


watak utama.kentang gebu.



bawang merah.


bawang putih untuk halau hantu.



telur untuk salutkan kentang.



daun sup.



ikan bebilis liar.biasanya orang gunakan ayam or daging.tapi ayam dan daging dah kena culik. 




cili api untuk sumbat mulut cik kiah propa.

garam.


bawang merah,bawah putih,ikan bilis,cili api dan garam dikisar bersama.



kentang dikupas dan digoreng terlebih dahulu.nak rebus pon boleh,tapi kalau nak tunggu betul-betul empuk,esok je la.so nasihat saya disini,goreng je. 



kentang yang dah digoreng.



rupa bahan-bahan yang dikisar tadi.



bahan yang dikisar tadi dicampur dengan kentang yang dah digoreng tadi untuk dilenyekkan.


rupa selepas dilenyek.



bentukkan kepada bebola-bebola comel.salut dengan telur.



goreng.



dah siap bergedel.boleh cicah dengan sos cili.awat nampak macam cekodok.tak mengapa,jangan tertipu dengan rupa,sangat sedap sebenarnya.


ahhh..kenyang.mak saya puji sedap.and that's how i treat my tummy.so next time kalau dah nampak kentang kat dapur tu,jangan malas sangat,masak lah bergedel.sesuai dimakan bersama seisi keluarga.sekian,tamat.






2 comments:

  1. wah aidot... pandai masak bagedel sehh... meriah begedilnye... haha...

    ReplyDelete
  2. haha meriahh nokssss..selamat mencuba nyott..hahaha

    ReplyDelete